Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Dear Visitor!

I welcome You on our page.

 


read more Visit the site of the Eperfa Tájház

 

 

Grundgarden 3.0

A small community in the megapolis

 

What is the garden? A piece of land inherited from generation to generation kept together by the cohesive power of the family or a temporary parcel established on a demolition area whose existence is defined by the arbitrary power of city investments?

The Grundkert that opened its doors in the Apáthy street was established on a constructional area. During its existence the garden has moved twice. For how long the community can stay here is uncertain.

The film provides an insight into the everyday life of the garden's community.

watch our film

 

 

Grundkert 3.0

first night in the Erőművház

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rupture

 

Repressive discourses at the beginning of the 21th century

"In order to create a successful nation and to lay down the grounds for digital self and public-reliance it is inevitable that the most modern infocommunicational technologies and services become accessible for the widest possible strata of our society" - as the Digital Renewal Action Plan puts it.

Digital culture is the pledge of future, the driving power of the world devasted by recession, the promise of social welfare. A new dimension of our world that unites people in a "digital ecosystem".

Developement raises exclusion, though. While the elite spends their time with creating obscure visions and builds a "Culture factory" the time has stopped in Kiserdő, in one of the numerous Roma settlements of Ózd. Visitors are obliged to make time travel...

watch our film

 

 

Seed swapping

Genres from the Grundgarden

 

A klímatudatos életmód törékeny kezdeményezés, mégis sokak számára az egyetlen lehetséges út. A közösségek száma ma ugyan még kevés, ám vonzerejük egyre nő.

Mind több városlakó keresi a lehetőségeket a poliszok védett falain túl, mind többen próbálják életüket vidéken új alapokra helyezni.

Ám nemcsak a város falain túl van élet, nemcsak egy válasz létezik az ökológiai válságra. Noha a fogyasztói kultúra fogva tartó ereje még mindig nagyon erős, nem kell kivonulni a városból ahhoz, hogy valaki környezettudatosan éljen.

A betonrengeteg árnyékában gyakran közösségi kertek virágoznak...

watch our film

 

 

"Olyanok voltunk, mint a testvérek..."

Pillanatkép Kiserdőről, Ózd egyik cigánytelepéről

 

A rendszerváltás ellentmondásos folyamat volt, amely a jobb élet reménye helyett sokaknak elszegényedést hozott.

A fordulat egyik legnagyobb vesztese a cigányság. A nehézipar összeomlását követően a romák többsége légüres térbe került. Tömeges munkanélküliség, folyamatosan romló egészségügyi viszonyok és mélyszegénység jellemzi mai helyzetüket.

watch our film

 

 

meghivo

The Last Village

Official site  watch our preview

 

 

 

 

 

 

 

Digital Storytelling

Beszélgetés Bán Dáviddal, az Anthropolis Egyesület elnökével

 

Mindannyiunknak vannak történetei, személyes emlékei. Mindannyian részesei vagyunk a múltnak, formálói az emlékezetnek. A történelem intézményesített olvasata azonban feledtetni látszik ezt az alapvető igazságot.

A történetírás átnéz a személyes sorsok, a helyi közösségek mindennapjai felett, miközben az általa hitelesített narratívát helyezi előtérbe.

A megborult egyensúlyt a digital storytelling állíthatja vissza. Az új irányzat nemcsak a generációk közötti megértés előmozdítója, de akár a múzeumok jövőjének záloga is lehet egy internet uralta világban. A digital storytelling perspektívaváltást ígér. Módszerében a személyes hangvételű beszámolókra helyezi a hangsúlyt és meglátása, hogy a hitelesség feltétele a személyes kapcsolódás.

watch our film

 

Ózd a rendszerváltás után

Beszélgetés Scharle Ágotával, a Budapest Intézet kutatójával

 

A rendszerváltás felkészületlenül érte az országot. A hirtelen kibontakozó piacgazdaság olyan változásokat idézett elő, amelyekhez a magyar társadalom mind a mai napig nem tudott alkalmazkodni.

Azokban a régiókban, ahol korábban a nehézipart fejlesztették, a válság hatványozottan éreztette hatását. Munkanélküliség, elmaradó befektetések, a vállalkozói kedv hiánya jellemzi még ma is ezeket a régiókat. Köztük Ózdot is.

2011-ben egy váratlan lehetőség nyílt a város előtt. A tervek szerint Ózd a digitális kultúra központja lesz, az egykori vasgyár „Kultúrgyárrá” alakul. A beruházás azonban nem minden ellentmondástól mentes…    

watch our film

Collection of private works: writings and films based on cultural anthropology.

read more...

writings

Cultural anthropology and visual studies.

read more...

films

Rovings on the brink of the culture: documentary films and fragments about forgotten regions.

read more...

Lap tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com