Az apokalipszis az emberiség mindennapi félelmei közé tartozik. Ahogy telik az idő, eljövetele azonban egyre csak késlekedik. Addig is, amíg Isten elrendezi a dolgokat, korunk embere a végítélet-jóslatokat filmekké szelídítve múlatja az időt.

Bővebben: Végjáték – Az apokalipszis filmjei 

Az evolúció, földi létünk évmilliókat átívelő története váratlan fordulatot vett: a Szilikon-völgy laboratóriumaiból elindulva új életforma tör magának utat, a mesterséges intelligencia (Artificial Inteligence). Az A. I. az emberiséggel egyidős, örök álmot igyekszik valóra váltani: úgy tűnik, ő megnyitja az öröklét kapuit, kiszabadít az anyagi lét korlátai közül. Az A. I. új fejezetet nyithat a történelemben, ahol az emberiség egy széljegyzet lesz csupán.

Bővebben: A lázadó tükörkép – Virtuális lények mindennapjai a Földön

Az oktatás politikai kérdés. Célja nem csupán a múlt értékeinek átörökítése, hanem a fennálló hatalmi viszonyok állandósítása is. A tudás önzetlen átadása sohasem létezett, a tankönyvírók gondolatait mindig a hatalom birtokosainak rejtett szándéka rendezte egységes sorokba. A migrációs nyomás eddig soha nem látott mértékű kihívást támaszt az iskolával szemben, miközben a politika megpróbálja fenntartani az oktatás hagyományos intézményét. A legújabb „iskolás” filmek azonban nem túl fényes jövőt jósolnak ennek a kísérletnek.

Bővebben: Düledező falak

Docdivision

Saját alkotások gyűjteménye: írások és filmek a kulturális antropológia jegyében.

Olvass tovább...

Írások

Kulturális antropológia és kortárs vizualitás szövegek tükrében.

Olvass tovább...

Filmek

Filmes kalandozások a kultúra peremvidékein: dokumentumfilmek és antropológiai metszetek elfeledett régiókból.

Olvass tovább...

Lap tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com